Norsk Bioenergi AS får nå flere bioenergianlegg på Østlandsområdet. Dette bidrar til grønn og sikker energiforsyning.
I april ble eierne av Eiker Bioenergi og Norsk Bioenergi enige om at sistnevnte overtar 100 prosent av aksjene i Eiker Bioenergi. I realiteten er dette overtagelse av de åtte bioenergianleggene som er eiet og driftet av Eiker, alle beliggende i Buskerud og Vestfold. Disse er porteføljen til Norsk Bioenergi fra og med mai. Det er snakk om sju flisfyringsanlegg og ett pelletsanlegg. Norsk Bioenergi har fra tidligere flere flisfyringsanlegg i samme området.
– Disse anleggene passer godt inn i eksisterende driftsopplegg og vil gi god og sikker energileveranse, sier daglig leder Jan Tosptad i Norsk Bioenergi.
Topstad er også deleier i Norsk Bioenergi.
– Dette vil også skape gode synergier for selskapet, sier han.
LES OGSÅ: Tine kutter utslippene, skal bruke bioenergi på Jæren
Miljø- og klimavennlig utvikling
Rune Isachsen, som gjennom sitt holdingselskap er eier i Norsk Bioenergi, er opptatt av videreutvikling av anleggene, og da spesielt anlegget i Eiker Næringspark, som han også eier.
Topstad trekker frem flisfyringsanlegget på Fokserød i Vestfold.
– Dette er et anlegg med utviklingspotensial, ikke minst med sin beliggenhet opp mot næringsområder, og kanskje også mulig utvidelse til Torp lufthavn.
Alle energianleggene som inngår i porteføljen til Norsk Bioenergi er basert på skogsflis, briketter eller pellets som brensel. Det er med andre ord klimanøytral energi som produseres, og tilknytning til anleggene er dermed del av det grønne skiftet.
Norsk Bioenergi
Norsk Bioenergi har siden oppstarten i 2007 etablert et trettitalls klimanøytrale flisfyringsanlegg rundt om i landet. Topstad understreker at det satses aktivt nasjonalt, og at selskapet i dag har nær- og fjernvarmeanlegg i de fleste fylkene i Norge. Norsk Bioenergi er blant de aller største i Norge i denne bransjen, og med overtagelsen av Eiker Bioenergi vil årlig energileveranse nærme seg 200 GWh fra 2023/2024.
Det er Norsk Bioenergi som har fjernvarmeanleggene både i Mjøndalen og Lierbyen.
NOBIO-INNSPILL: Enova bør øke støtten til biokjel